Arjan Hartog fotografie
Webdesigner Arjan Hartog
Tips en trucs.

Binnenopnames.

Buitenopnames.

Portretten.

Huisdieren.

Strand en sneeuw.

Natuur en close-up.

In de dierentuin.

Citytrips.

In het museum.

Sport en spel.

Flitsen.

Weg met rode ogen.

Fotografiesite.

Tips en trucs
In het museum

In musea fotograferen is een heikele onderneming. Kunstwerken zijn vaak niet bestand tegen het krachtige lichtbundel van een flitser. Vooral schilderijen, aquarellen en oude documenten zijn hier erg gevoelig voor. Daarom is het in een museum meestal strikt verboden om je flitser te gebruiken. Om dezelfde reden worden veel kunstwerken tentoongesteld in ruimten met speciaal of gedempt licht.

Bovendien mag je in heel wat musea al helemaal geen foto's maken. Andere musea laten fotografie alleen toe met compactcamera's, niet met een zogezegd 'professionele' reflexcamera. En in weer andere mag je wel fotograferen, maar moet je daar extra voor betalen, of moet je betalen wanneer je een statief wilt gebruiken. Informeer dus naar wat kan en niet kan voor je je camera bovenhaalt.

Werken zonder flits betekent dat je de volautomatische opnamestand niet kunt gebruiken, want die zal de flitser willen inschakelen. Kies voor de programmastand (P). Zet je camera op een hoge gevoeligheidswaarde zoals ISO 400 of nog hogere, zoals ISO 800. Deze hogere gevoeligheden komen je beeldkwaliteit niet ten goede, maar in dit soort donkere omstandigheden heb je weinig andere keuze. Je kunt vaak moeilijk inschatten wat voor soort licht er in de tentoonstellingsruimten voorhanden zal zijn. Daarom zet je de witbalans het best op automatisch. Uiteraard kun je gerust experimenteren met andere witbalansinstellingen, zoals die voor kunstlicht of TL-licht.

Door de donkere lichtomstandigheden zal je camera lange sluitertijden nodig hebben. Het gevaar van bewegingsonscherpte ligt dus op de loer. Zoek daarom een houding waarin je stevig staat en hou net voor het afdrukken je adem in. Dat klinkt misschien gek, maar het kan echt helpen om je camera zo min mogelijk te bewegen. Je kunt ook je camera laten steunen op een bankje, of fotograferen met een statief, als dat toegelaten is, tenminste.

Wil je de foto's die je in een museum maakt gebruiken, bijvoorbeeld voor een website, hou er dan rekening mee dat de meeste kunstwerken auteursrechterlijk beschermd zijn. Dat wil zeggen dat je ze wel mag fotograferen, maar zonder toelating van de kunstenaar of zijn erfgenamen mag je die foto's niet zomaar publiceren. Ook je weblog zal worden beschouwd als een publicatie.

Checklist museum

* Gevoeligheid: ISO 400 of hoger
* Opnamestand: programmastand
* Witbalans: automatisch

Tip

Laat je camera op een bankje rusten om bewegingsonscherpte te vermijden.