Arjan Hartog fotografie
Webdesigner Arjan Hartog
Tips en trucs.

Binnenopnames.

Buitenopnames.

Portretten.

Huisdieren.

Strand en sneeuw.

Natuur en close-up.

In de dierentuin.

Citytrips.

In het museum.

Sport en spel.

Flitsen.

Weg met rode ogen.

Fotografiesite.

Tips en trucs

Tips om te voorkomen en te genezen

Wie regelmatig portretfoto's met flits maakt, kent ongetwijfeld het fenomeen van de rode ogen. Je hebt je onderwerp in een mooi decor geplaatst, de uitsnit bepaald en gevraagd om netjes in de lens te kijken. Je maakt vol vertrouwen je foto en komt nadien tot de vaststelling dat je onderwerp beschikt over... prachtige rode oogjes.

Vroeger, in het analoge (lees filmpjes-) tijdperk, kon je een zogenaamde antirodeogenpen kopen waarmee je het euvel te lijf kon gaan nadat de foto's waren afgedrukt. Het was een eerder omslachtige procedure en het resultaat was niet altijd even geslaagd.

Met de komst van de digitale fotografie is het verwijderen van rode ogen geen kunst meer. Bijna alle beeldverwerkingspakketten, van professioneel tot heel eenvoudig, bieden de mogelijkheid om rode ogen in een mum te verwijderen, vaak zelfs automatisch.

Het blijft echter vooral zaak om het fenomeen al tijdens de opname te vermijden. Dat kan door het in acht nemen van een paar simpele regels.

Wat is het?

De pupillen van het menselijk oog reageren op het omgevingslicht. Bij veel licht trekken ze samen en bij weinig licht verwijden ze. Wanneer in een relatief donkere ruimte plots een flits afgaat, krijgen de pupillen niet de tijd zich te vernauwen. Het licht wordt door de bloedvaten aan de achterzijde van de oogbol teruggekaatst en daardoor ontstaan rode ogen.

Het effect treedt vooral op wanneer de flitser dicht bij het objectief is geplaatst, zoals bij de meeste compacte camera's. Het licht word daardoor in een quasi rechte lijn teruggekaatst naar de lens. Bij een spiegelreflex komt het probleem minder voor omdat daar meestal gebruikt wordt gemaakt van een aparte flits bovenop het toestel, waardoor de afstand en de hoek met het objectief groter is.

Hoe voorkom je het?

Veel digitale camera's hebben een antirodeogenfunctie waarbij een korte voorflits het oog voorbereidt op de eigenlijke flits. De pupillen vernauwen al vooraf en de kans op rode ogen verkleint. Helaas is het probleem daarmee niet altijd van de baan. Bovendien moet de persoon recht in de lens kijken en is spontaan fotograferen er niet meer bij: vooral kinderen hebben de neiging het hoofd weg te draaien nog voor de eigenlijke foto gemaakt wordt.

Je kan dus maar beter enkele voorzorgen nemen vooraleer je aan de slag gaat: Zorg voor meer licht in de ruimte. Zoom zo weinig mogelijk in op het onderwerp, gebruik bij voorkeur de groothoekstand. Vergroot de afstand tussen flitser en objectief, door een losse flits aan te sluiten, met een kabel of zelfs draadloos. Op die manier kan je ook onrechtstreeks via muur of plafond flitsen om het fenomeen te voorkomen.
Hoe krijg je ze weg?

De automatische functie van een beeldbewerkingspakket werkt op basis van de eigen berekeningen van de software. Soms heeft dat echter niet het gewenste resultaat. In dat geval kan je rode ogen met een simpele procedure manueel verwijderen. Omdat het aanbod van dergelijke software groot is, beperken we ons tot twee veelgebruikte pakketten: Photoshop Elements van Adobe en Paint Shop Pro van Corel.

Photoshop Elements

Selecteer het rodeogeninstrument in het gereedschap. Zoom maximaal in op de ogen en kies een penseel even groot als de pupil. De huidige kleur verandert als je de cursor over het oog beweegt. De vervangende kleur is de kleur die je het oog wil geven. Klik daarvoor in de kleurkiezer en selecteer een donkere tint van blauw, bruin of grijs voor het beste resultaat.

Kies ,,eerste klik in het menu ,,Stalen en schilder de rode tinten weg.

Paint Shop Pro

In het menu ,,Effecten kies je voor ,,Foto verbeteren en dan ,,Rode ogen verwijderen. In het dialoogvenster dat nu opent, heb je links een voor - en rechts een na -situatie. Gebruik het zoomgereedschap om maximaal in te zoomen op het oog. Trek een kader rond de pupil in het linkse deel van het venster. Gebruik de regelaars in het venster om tot het gewenste resultaat te komen. Afhankelijk van de methode zie je rechts de verandering.

Met OK worden de aanpassingen doorgevoerd.