Arjan Hartog fotografie
Webdesigner Arjan Hartog
Tips en trucs.

Binnenopnames.

Buitenopnames.

Portretten.

Huisdieren.

Strand en sneeuw.

Natuur en close-up.

In de dierentuin.

Citytrips.

In het museum.

Sport en spel.

Flitsen.

Weg met rode ogen.

Fotografiesite.

Tips en trucs
Binnenopnames

Het is zover: je hebt een gloednieuwe digitale reflexcamera gekocht en wil die meteen uitproberen. Laten we dus maar meteen beginnen fotograferen in de woonkamer.

Binnen is er altijd – ook als de zon schijnt – veel minder licht dan buiten. Er hangt wel wat kunstlicht (halogeenspots of gloeilampen), maar dat is lang niet zo helder als zonlicht. Dat betekent dat de gevoeligheid van je camera meteen verhoogd moet worden, bijvoorbeeld naar ISO 400.

Als het binnen zelfs te donker is voor ISO 400, kun je met een reflexcamera de gevoeligheid nog verder opdrijven, tot ISO 800 of zelfs 1600, terwijl dat doorgaans toch nog bruikbare foto’s oplevert. Je zult merken dat de beelden minder scherp en fris ogen dan foto's die je bij een lagere gevoeligheid neemt, maar als je binnen fotografeert, heb je nu eenmaal weinig keuze. De hogere gevoeligheid is nodig om bij weinig licht toch nog sluitertijden te kunnen gebruiken die geen bewegingsonscherpte opleveren. Dit is vooral belangrijk als je binnen foto’s wilt maken zonder flits.

Helaas is dat in veel omstandigheden niet mogelijk omdat zelfs de hoogste gevoeligheid niet voldoet om het weinige licht te compenseren. In dat geval zit er niets anders op dan de flitser te gebruiken. Ook wanneer je flitslicht gebruikt, kun je de gevoeligheid hoog instellen. Een hogere gevoeligheid van je camera zorgt er namelijk voor dat je flitser veel verder reikt. In plaats van alleen de persoon vlak voor de camera wordt in dat geval ook een groot deel van de kamer verlicht.

Witbalans

De witbalansinstelling zet je best op automatisch. De mix van allerlei verschillende lichtbronnen is in de meeste interieurs zo complex dat de meeste camera’s zelf het beste compromis vinden. Een mogelijk nadeel daarvan is echter dat de kleur en dus ook de sfeer van beeld tot beeld kan verschillen. Wanneer je de flitser gebruikt, kun je de witbalansinstelling het best op flitser zetten.

Sluitertijd

Binnen kies je best de sluitertijdvoorkeur en stel je je toestel in op een sluitertijd van minstens 1/30. Deze sluitertijd zorgt ervoor dat het sfeervolle licht in de kamer ook op je foto's te zien zal zijn. Zo’n relatief lange sluitertijd kan echter leiden tot bewegingsonscherpte. Wil je dat vermijden, dan moet je een sluitertijd van 1/60 of korter kiezen. Het toestel – of op zijn minst de arm waarop je steunt – laten rusten op een kast of tafel kan ook een oplossing vormen.

Invallend licht

Ben je overdag binnen foto’s aan het schieten, fotografeer dan best niet naar een raam toe. Je krijgt dan te maken met tegenlicht, wat meestal enkele kunstgrepen vereist, spotmeting of invulflitsen. Daarover zullen we het verder nog wel hebben.

Een raam kan anderzijds prachtig licht opleveren als er iemand naast staat. Dan krijg je een mooi zijdelings licht. Al dan niet in combinatie met een invulflits kan dit prachtige resultaten opleveren.

Werk je binnen met de flitser, richt die dan niet recht naar een raam of een ander reflecterend object (let bijvoorbeeld op met schilderijen of foto’s die achter glas ingelijst zitten). Op die manier kan je flits in de reflectie namelijk in beeld komen, en dat levert zelden geslaagde foto’s op. Zet een stapje opzij, zodat de hoek waaronder je flitst ten aanzien van het reflecterend object kleiner wordt.
Rode oogjes

Met de rode-ogeninstelling van de flitser vermindert de kans op rode oogjes. En dan is er nog het rode-ogenfenomeen. De ingebouwde flitser van je camera zit zo dicht bij de lens dat het licht ervan reflecteert op het netvlies van de mensen die je fotografeert. En dat licht rood op.

Om dat probleem te vermijden, hebben veel camera’s een zogenaamde rode-ogeninstelling. De camera produceert dan eerst een paar kleinere flitsjes voor de eigenlijke grote flits afgaat en de foto wordt gemaakt. Hierdoor gaat de pupil van de geportretteerde vernauwen, waardoor de kans op rode ogen vermindert. Helaas verlies je hierdoor veel kostbare tijd en spontaniteit. Het gebeurt bovendien maar al te vaak dat mensen door die “voorflitsen” stomweg hun ogen dichtknijpen, zodat ze met gesloten ogen op de foto staan. Geen ideale, maar wel een mogelijke oplossing dus.

Checklist feestjes binnen

* Gevoeligheid: ISO 400 of hoger
* Opnamestand: sluitertijdvoorkeur
* Sluitertijd: 1/30 voor veel sfeer; een kortere sluitertijd om bewegingsonscherpte te vermijden
* Bij tegenlicht: gebruik spotmeting of de invulflits

Tip

's Avonds moet je flitsen. Doet je camera dat niet vanzelf, schakel de flitser dan manueel in.