Arjan Hartog fotografie
Webdesigner Arjan Hartog
Tips en trucs.

Binnenopnames.

Buitenopnames.

Portretten.

Huisdieren.

Strand en sneeuw.

Natuur en close-up.

In de dierentuin.

Citytrips.

In het museum.

Sport en spel.

Flitsen.

Weg met rode ogen.

Fotografiesite.

Tips en trucs
In de dierentuin

Een bezoekje aan de dierentuin is uiteraard ook een geweldige gelegenheid om unieke foto’s te maken. Voor buitenopnames kun je de tips voor Feestjes in de buitenlucht gebruiken. Omdat je meestal redelijk ver van de dieren zult staan, heb je wel een telelens nodig.

Voor de meeste merken vind je gemakkelijk een betaalbare zoomlens met een bereik van 70 tot 300 mm. Daarmee kom je – letterlijk – al een heel eind. De dieren liggen in de zoo meestal te suffen, dus supersnelle sluitertijden heb je niet nodig. Er is toch geen actie om te bevriezen. Hou er wel rekening mee dat een lange sluitertijd in combinatie met een lange brandpuntsafstand de kans op bewegingsonscherpte vergroot. Probeer de camera daarom op een vaste ondergrond, zoals een muurtje of hekje, te plaatsen en gebruik zeker de beeldstabilisator als je camera of lens die heeft.

Een ander probleem vormen de alomtegenwoordige tralies. Je camera heeft snel de neiging om net daarop scherp te stellen en niet op het imposante gevaarte dat erachter huist. Soms lukt het wel als je de camera wat naar links of rechts beweegt. Een andere oplossing is manueel scherpstellen, maar dat vergt oefening.

Wees altijd voorzichtig en steek je camera nooit tussen de tralies door. Ook al zien de zoobewoners er suf uit, het blijven wilde dieren. Die vingertjes die de camera bedienen zouden er wel eens al te uitnodigend kunnen uitzien.

Dieren binnen

Dieren die binnen wonen, zijn wat lastiger te fotograferen. Het grootste probleem waarmee je te maken krijgt, is het glas. Door glas heen fotograferen is niet evident. Glas weerkaatst zowat alles, waaronder flitslicht. De flitser kun je dus niet gebruiken. Dat betekent dat je het moet doen met het aanwezige licht, en laat er nu in aquaria of terraria doorgaans bijzonder weinig licht voorhanden zijn. Je zult dus de gevoeligheid op minimaal ISO 400 moeten instellen. Je kunt ook een nog hogere ISO-waarde uitproberen, maar dat zal de beeldkwaliteit niet ten goede komen

Je kunt best de programmastand (P) gebruiken, zodat de camera de juiste belichting zelf instelt. Ook hier vormen lange sluitertijden geen probleem – de dieren liggen meestal toch doodstil. Pas wel op voor bewegingsonscherpte omdat je de camera niet goed stilhoudt. Als het enigszins kan, plaats je camera dan op een vaste ondergrond met de lens pal tegen het glas. Op die manier vermijd je niet alleen de meeste reflecties, maar stabiliseer je ook je camera enisgzins, waardoor de kans op bewegingsonscherpte verkleint.

Voor de witbalans zul je in dit geval moeten vertrouwen op de automatische witbalans van je camera. Als de kooien langs boven door daglicht worden verlicht, kun je de juiste preset (zon, schaduw, wolken) gebruiken.

Checklist dierentuin buiten

* Gevoeligheid: ISO 100 of 200
* Opnamestand: programmastand
* Witbalans: automatisch of preset voor zon, wolken of schaduw
* Lens: zoomlens 70-300mm

Checklist dierentuin binnen

* Gevoeligheid: ISO 400 of hoger
* Opnamestand: programmastand
* Witbalans: automatisch of preset voor zon, wolken of schaduw

Tip

Zet je camera op een muurtje of hek om bewegingsonscherpte te vermijden